Cukinia faszerowana
- cukinia (lub 2 małe)
- pół kg mięsa mielonego
- ser tarkowany
- czosnek – 2,3 ząbki
- papryka
- przyprawy
- 1/2 opakowania mascaprone
- kaszka kukurydziana
Cukinię wymyć, wydrążyć. Farsz: zesmażyć czosnek, potem mięso mielone, środek cukinii (bez pestek), papryka, może być nieduży pomidor. Przyprawy sól, papryka, bazylia, pieprz itp… Może być mocniej doprawione, bo reszta mdła.
Cukinia do upieczenia ląduje w blaszce. Upychamy farsz, na górę ser. Do blaszki wlać wody (tak do 1/3 wysokości cukinii) i na 180 stopni co najmniej godzinę.
Polenta: kaszka kukurydziana z wodą w proporcji 1:6 (na 1 szklankę kaszki 6 szklanek wody). Wpierw gotujemy wodę (z solą, pieprzem i papryką), po zagotowaniu wsypać kaszkę i mieszanie z 15 minut. Jak zgęstnieje to odstawiamy z ognia na 5 minut i dodajemy 1/2 mascaprone + pozostały żółty ser.
Posted on 6 października, 2022 at 14:21 by grzegorz · Permalink
In: przepisy kulinarne · Tagged with: przepisy kulinarne
In: przepisy kulinarne · Tagged with: przepisy kulinarne